Kender du en sorgramt?

Hvordan møder du et menneske i dyb sorg & krise? Hvordan takler jeres virksomhed en kollegas sorg, sygdom eller livskrise?

Vi møder mennesker, der gennemgår svære tider i deres liv, i deres egen familie, blandt venner, i sportsklubben og ikke mindst på arbejdspladsen blandt kollegaerne.

Sorg forskelsbehandler ikke, tager ikke hensyn og vi kan alle blive ramt af sorg.

Måske kender du en af disse?

En forælder, hvis barn er alvorligt sygt af kronisk sygdom eller organsvigt?

En far, der har et barn der har været udsat for en ulykke eller overgreb?

En mor, der har en søn der har fået kræft?

Eller et forældrepar til et barn eller ung, der netop har fået en alvorlig diagnose?

En familie, hvor lillesøster er på ventelisten til en levertransplantation?

Eller et forældrepar, der netop har mistet et barn?

En ægtefælde eller partner, der er erklæret uhelbredelig syg?

Som kollega eller ven er det vigtigt, at forstå at den følelsesmæssige håndtering af sygdom, sorg og krise er ikke en tilstand der kan “fikses” eller “kureres” – Det er en tilstand der kræver ro, indsigt, forståelse, empati og tilpasning.

Kriser “sætter sig”- men det kræver at man accepterer, at det kræver kræfter og resurser man endnu ikke har eller er i besiddelse af. Kriser og traumer kan håndteres nænsomt, så de ikke sætter sig fast på en uhensigtsmæssig måde.

Det er med andre ord en vedvarende udfordring, der kræver hjælp og at man er villig til at tilpasse sig over tid.

Sorg er livsforandrende og giver varige “værdiskub”. Den dag krisen indtræder starter en forandringsproces og den skal ske før healing og genetableringen kan finde sted og det tager tid. Når Sorgen rammer bliver vi ”smerteramte” for det er lidelsesfuldt at miste. Ens livsvilkår har pludselig ændret sig, uanset om det er ens kære man har mistet eller man har mistet det liv man kendte grundet alvorlig sygdom, der bliver en del af ens liv.  Det kan føles som om man mister sig selv og sin forstad for en tid, og man mister troen på det gode verdensbillede eller man kan miste drømmen om det liv, man troede man skulle have. Livet bliver aldrig det samme igen.

Hvad kan du som ven, kollega eller pårørende gøre?

Det korte svar er intet. Bare vær der. Gør verden mindre. Giv din nærhed, giv rundhåndet af din tid, giv støtte og opfordring til selvpleje og selvomsorg. Anerkend følelsen af magtesløshed og udvis forståelse for at det, den ramte skal igennem er en barsk personlig rejse den enkelte skal tage alene.

Lad mig facilitere jeres virksomheds sorgworkshop, hvis du eller din virksomhed vil vide mere om hvad kollegaen eller forældrene gennemlever og få forståelse for hvad man som pårørende bedst kan gøre for at hjælpe og tage imod den kriseramte kollega, når de vender tilbage på arbejdspladsen. kontakt mig og hør nærmere om jeres sorgworkshop for jeres personale.

Er du selv sorgramt eller lever med alvorlig kronisk sygdom, og har brug for et samtaleforløb, er du velkommen til at kontakte mig og høre hvordan min erfaring med narrativtraume arbejde kan hjælpe dig.

Er du forældre eller pårørende til et alvorligt sygt barn er der råd, at hente i minikurset ForældreGuiden, som du finder på min hjemmeside eller kontakt mig og hør nærmere om mit onlineforløb for forældre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *